Specialisaties

COPD

Voor mensen met een longziekte, zoals COPD is fysiotherapie en oefentherapie belangrijk voor het behouden of verbeteren van fysieke capaciteit en/of activiteit. De therapeut richt zich op het adembewegingsapparaat. Hierdoor verbeterd de kwaliteit van leven en wordt het risico op een longaanval (met eventuele ziekenhuisopname) minder groot. 

MS

Een fysiotherapeutische behandeling bij MS richt zich onder andere op:

  • Opbouwen en onderhouden van het uithoudingsvermogen
  • Opbouwen en onderhouden van de spierkracht

Claudicatio Intermittens

Claudicatio Intermittens krijgt de laatste jaren steeds meer bekendheid. In de volksmond wordt het ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Bij deze aandoening zijn de aderen in de benen voor een deel dicht gaan zitten (door aderverkalking) waardoor het bloed niet goed kan doorstromen. Dit zorgt ervoor dat iemand bij lopen veel pijn in de benen krijgt en op een gegeven moment moet stoppen met lopen door de pijn. 

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is voor mensen die last hebben van een (lymf) oedeem. Een lymfoedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem kan een gevolg zijn van kanker, bloedvatproblemen, littekens, bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Hierdoor kunnen de lymfevaten beschadigen met vochtophopingen als gevolg.

Oncologie fysiotherapie

Mensen die kanker hebben (gehad) kunnen problemen krijgen door de ziekte zelf of door de behandeling. Bij sommige van deze problemen kan de oncologiefysiotherapeut helpen. Oncologiefysiotherapeuten worden ingezet in alle fasen van de ziekte