Specialisaties

COPD

Voor mensen met een longziekte, zoals COPD is fysiotherapie en oefentherapie belangrijk voor het behouden of verbeteren van fysieke capaciteit en/of activiteit. De therapeut richt zich op het adembewegingsapparaat. Hierdoor verbeterd de kwaliteit van leven en wordt het risico op een longaanval (met eventuele ziekenhuisopname) minder groot. 

MS

Een fysiotherapeutische behandeling bij MS richt zich onder andere op:

  • Opbouwen en onderhouden van het uithoudingsvermogen
  • Opbouwen en onderhouden van de spierkracht

Claudicatio Intermittens

Claudicatio Intermittens krijgt de laatste jaren steeds meer bekendheid. In de volksmond wordt het ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Bij deze aandoening zijn de aderen in de benen voor een deel dicht gaan zitten (door aderverkalking) waardoor het bloed niet goed kan doorstromen. Dit zorgt ervoor dat iemand bij lopen veel pijn in de benen krijgt en op een gegeven moment moet stoppen met lopen door de pijn. 

Reumatische aandoeningen

Het doel van de behandeling is om te leren om zo verantwoord en zelfstandig mogelijk bewegen en om te gaan met de ziekte. De behandelingen zijn gericht op het opheffen of verminderen van de beperkingen in de dagelijkse activiteiten.

Er is ook aandacht voor de volgende punten:

  • Soepel houden van de gewrichten
  • Vergroten van de spierkracht
  • Verbeteren van de conditie

Osteoporose

Osteoporose noemen we ook wel botontkalking.

Van osteoporose zelf voelt u meestal niets. U merkt het vaak pas als een bot breekt. U krijgt pijn en door de breuk kan uw lichaamshouding veranderen of het bot gaat anders staan. De rugwervels zakken langzaam in als gevolg van verminderde botsterkte door osteoporose. Dit geeft vooral pijn bij het opstaan en bij beweging. Patiënten kunnen hierdoor ook een voorovergebogen houding krijgen. Dit heet een kyfose

Fysiotherapie kan je helpen om beter te bewegen en de kans op vallen kleiner te maken. De behandeling bestaat meestal uit oefeningen om spierkracht en balans te verbeteren.

Als je toch gevallen bent, helpt fysiotherapie ook bij het herstel na botbreuken.

Fysio-Wijchen